На пресконференция министърът на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи за скандални кражби

...
На пресконференция министърът на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи за скандални кражби
Коментари Харесай

Рашков: Вместо АМ Хемус, са се изграждали луксозни вилни селища

На конференция министърът на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи за скандални обири от парите, планувани за строителството на Автомагистрала " Хемус “.

АПИ е превела предплатено на държавното сдружение " Автомагистрали “ 400 милиона лв. за доставка на материали и машинизация за лот 7,8 и 9 от " Хемус “.

" За тях няма обстоен организационен проект (ПУП) въобще, само че сумите са отпуснати. " Автомагистрали “ ЕАД е превела на сдружение предплатено заплащане в размер на 84 милиона и близо 500 000 лева за доставка на материали на лот 8 на " Хемус “, все пак. При постъпването на предплатените средства, те са употребявани от пътния строител. В края на 2020 година е закупен парцел в центъра на София за сума от 27 милиона и 402 000 лева Там се правят дейни строителни действия. На съответния лот номер 8 няма активност и за 1 ст.

През септември 2020 г.  сума в размер на 14 милиона и 280 000 лева се нарежда към сдружение с предмет на активност строителство на жилищни и нежилищни здания. Непосредствено след приемането на средствата, 950 000 лева се превеждат по персонални сметки на притежателите с съображение дял. Около 6 милиона лв. в разстояние на месец се превеждат към сдружения, които още веднъж са следени от притежателите на сдружението, получило над 14-те милиона.

В края на август 2020 година 12 милиона и 54 000 лева., които са планувани за лот 8, се превеждат на сдружение, което е превело 8 милиона и 450 000 лева към персонална сметка на физическо лице с съображение контракт. Няколко месеца по-късно сдружението приключва активността си, преобразува се в друго. През декември се превеждат 30 милиона лв. за закупуване на сдружение.

Получена е информация, че лицата, получили суми по персоналните си сметни с съображение дял и контракт, пренареждат средствата по сметки в ОАЕ. Собствениците на част от сдруженията, получили средства от лот 8, са идентични “, разкри Бойко Рашков. АПИ е превела на държавното сдружение " Автомагистрали “  близо 670 млн. лева за създаване на единия от лотовете на съображение контракт по инхаус процедура. Авансовото заплащане е 84 милиона и 108 000 лева Тя е към комерсиално сдружение по подписан контракт за наем на машинизация и доставка на материали.

" Прави усещане, че няма контракт за строителство. Всичко е наеми. След като единствено доставяме артикули и материали, а не сключваме контракти за строителство, кой на следващия ден би поел гаранции за качество “, запита Рашков.

От своя страна сдружението е пренасочило забележителна част от тази сума към банкова сметка на друго комерсиално сдружение.

" Придобита е оперативна информация, че сдруженията са свързани с едно и също лице. Впоследствие съответното сдружение подрежда суми към 5 други сдружения, регистрирани на лица с невисок обществен статус. Едно от сдруженията е получило сума в размер на близо 12 млн. лева, които след това са изтеглени на каса от упълномощено физическо лице.

Към друго от сдруженията е осъществен превод от малко над 10 млн. лева, които са изтеглени на каса от упълномощено лице. На други сдружения е преведена сума от 13 милиона лв., които след това са изтеглени на каса от прокурист на сдружението. Към четвърто са преведени 19 милиона лева, които също са изтеглени на каса от упълномощено лице.

Към пето сдружение са преведени над 1 милион лв. и изтеглени също на каса от упълномощено лице. Придобита е информация, че комерсиално сдружение, сключило контракт за инхаус процедури с " Автомагистрали “  ЕАД през юни 2021 година, е направило превод на 14 милиона и 700 000 лева под формата на заем на друго комерсиално сдружение, основано малко преди превода. Дружеството от своя страна построява първокласно вилно населено място. Двете сдружения са тясно свързани с едно и също лице “, разкри още вътрешният министър.

Вътрешният министър акцентира, че това не се е случило по време на настоящето държавно управление.

На въпрос дали Гроздан Караджов от Има Такъв Народ има връзка с тези схеми, Рашков съобщи: " Не мога да настоявам, че има сходна връзка. Би било прекомерно мощно. Нямаме такива данни към сегашния миг. Но мога с огромна степен на увереност да кажа, че методът, по който се приготвя разходването на тези големи бюджетни средства за автомагистралите не планува безусловно никакви гаранции, че тази скица няма да се повтори и вместо пътища и автомагистрали, да се построяват сходни първокласни вилни селища и парцели в София “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР